БЪЛГАРСКАТА ФЛОРА ОНЛАЙН

Диворастящи пролетни цветя - част 2

Три години, след като Ви представих 1-ва част на диворастящите пролетни растения, с Божията помощ ще покажем още някои Негови красиви творения, цъфтящи през пролетта.

Теснолист божур (Colchicum triphyllum)

Теснолистният божур е особено красив с големите си яркочервени цветове. Видът е с ограничено разпространение, включен е в Червена книга на Република България и ЗАЩИТЕН от закона.

Редкият и защитен Теснолист божур:

Теснолист божур

Трилистен мразовец (Colchicum triphyllum)

Много хора биха нарекли Трилистния мразовец минзухар, но той всъщност е от различен род и дори от различно семейство от това на минзухарите. Най-лесната разлика между минзухарите и мразовците е, че при минзухарите тичинките са 3 на брой, докато при мразовците са 6. За разлика от Есененния мразовец, който цъфти есента, Трилистния цъфти в ранна пролет, а и е доста по-рядък от Есенния.

Трилистния мразовец:

Трилистен мразовец


Жълто асфоделине (Asphodeline lutea)

Жълтото асфоделине известно и като Жълто зайче грозде цъфти през април и когато расте на подходящите места образува истински градини, както можете да видите на тази снимка.

Жълтото асфоделине - едно красиво, но малко познато цвете:

Жълто асфоделине

Качулесто кукувиче грозде (Muscari comosum)

Качулестото кукувиче грозде на върха на съцветието си има сноп от ярко лилави цветове, които са стерилни (безплодни) - нямат плодници и съответно не образуват плодове. Тяхното предназначение е да бъдат забелязани отдалече от насекомите, които привлечени от стерилните цветове след като се приближат опрашват плодните цветове на растението, т. е. те изпълняват функцията на знаме разположено на върха на растението, чрез което се привлича вниманието на насекомите. Стерилните цветове са показани на тази снимка.

Качулесто кукувиче грозде с разположените си на върха ярко лилави стерилни цветове:

Качулесто кукувиче грозде

Пренебрегнато кукувиче грозде (Muscari neglectum)

Още едно кукувиче грозде или "мускари" (латинското име на рода, под което се продават видовете от рода в цветарските магазини), а именно Пренебрегнато кукувиче грозде - то е доста по-дребно от предишния вид и може би затова е получило това си име. То също използва "номера" с по-ярките стерилни (безплодни) цветове, както и предишното мускари, а плодните му цветове са почти черни.

Пренебрегнатото кукувиче грозде с почти черните си плодни цветове:

Пренебрегнато кукувиче грозде

Огнен горицвет (Adonis flammea)

Едно от нашите растения с най-ярко червените цветове - Огнен горицвет - името му е напълно справедливо. Красиво е, но е силно отровно, а често е дори и плевел.

Огненият горицвет с наистина огнените си цветове:

Огнен горицвет

Пролетен горицвет (Adonis vernalis)

След като сме още на горицветите, не можем да пропуснем Пролетния горицвет. Голямата му красота са много едрите жълти цветове - с диаметър около 5 cm. Растението освен красиво е и лечебно.

Лечебният Пролетен горицвет с големите си цветове:

Пролетен горицвет

Планинско котенце (Pulsatilla montana)

Планинското котенце също е с цветове с диаметър 5 cm.

Планинско котенце:

Планинско котенце

Урумово лале (Tulipa urumoffii)

Сред най-красивите наши пролетни растения са лалетата. В нашата страна растат не по-малко от 7 вида диворастящи лалета. Както с жълти така и с червени цветове. Всичките ни диворастящи лалета са защитени. Сред тях е Урумовото лале. Наречено е на българския ботаник Иван Урумов.

Урумово лале:

Урумово лале

Горска майка (Lathraea squamaria)

Миналият път завършихме с един красив пролетноцъфтящ паразит - Родопската горска майта. Сега представяме другия вид от същия род Обикновената горската майка. Паразитира върху корените на различни видове дървета и храсти. Единствената част от растението, която се вижда над земята е съцветието, което се появява в нашите гори още преди разлистването на дърветата. Получила е името си поради това, че в народната медицина се употребява като средство за засилване на матката - за зачеване.

Паразитната Обикновена горската майка:

Горска майка

Следва продължение ...


© К. Методиев/Българската флора онлайн.


Вижте още

Растенията по нашите улици

Дърветата в БългарияЕволюционната теория е лъжа!


Абортът е убийство!© 2020 BGflora.net