БЪЛГАРСКАТА ФЛОРА ОНЛАЙН

Бял бор

(Pinus sylvestris)

Снимки на Бял бор (Pinus sylvestris)

Pinus sylvestris Pinus sylvestris Pinus sylvestris Pinus sylvestris Pinus sylvestris Pinus sylvestris Pinus sylvestris Pinus sylvestris Pinus sylvestris Pinus sylvestris

(Щракнете върху снимките, за да ги видите в по-голям размер)


Българско име

Бял бор.


Латинско име

Pinus sylvestris L. - чете се "пи́нус силве́стрис"[1].


Природозащитен статут и заплахи

Видът НЕ е защитен от Закона за биологичното разнообразие. Формира природно местообитание (хабитат) 91CA "Рило-Родопски и Старопланински бялборови гори" - предмет на опазване в защитените зони от мрежата "НАТУРА 2000".


Описание и разпознаване

Белият бор е вечнозелено иглолистно дърво достигащо височина до 40 м. Кората в горната част на стъблото и при младите дървета е жълто до червеникаво кафява, в долната част на старите дървета е сивокафява. Листата са игловидни, достигат до 6 см дължина, разположени са по две на скъсени, видоизменени клонки. "Цветовете" са еднополови, събрани в мъжки и женски шишарки. Мъжките шишарки са разположени по много, гроздовидно, по върховете на клонките. Женските шишарки са разположени единично или до две-три и първоначално са червени, дребни, изправени нагоре; след опрашване се извиват надолу, увеличават размера си и вдървесиняват. Семената са с крилатка и узряват в края на втората година, когато се разтварят женските шишарки и освобождават зрелите семена. "Цъфти" май-юни.

За различаването на Белия бор от другите български видове бор, посетете нашата страница Разпознаване (определяне) на видовете от род Бор (Pinus), които са естествено разпространени в България.


Местообитание

Образува чисти или смесени гори в планините, между 1000 и 2200 м надморска височина.


Разпространение в България

Естествено разпространен е в следните фитогеографски райони: Стара Планина, Средна гора, Западни гранични планини, Витошки район, Рила, Родопи, Славянка, Беласица и Пирин[2].


Общо разпространение

Северна Европа, планините на Южна Европа и Средна Азия.


Значение

Белият бор е от първостепенно значение за дърводобива у нас. Дървесината му известна и под името "чам" се използва в строителството, мебелното производство, за отопление, за производство на целулоза и др. От смолата добивана от дървото се произвежда, чрез дестилация, колофон. Също така боровите връхчета се използват в медицината, а от младите, зелени шишарки и младите връхчета се произвежда боров мед.


Употребяема част за лечебни цели (билка)

Боровите връхчета - Turiones Pini.


Време и начин на бране на билката

В края на зимата и началото на пролетта (февруари - март до април, в по-високите части), пъпките трябва да са започнали развитието си, но да не са се разпукали. Пъпките могат да се откъсват с ръка или с нож, без да се откъсват части от клонката, връхчетата не трябва да са по дълги от 5 см и по-тънки от 0,4 см.


Съдържание на билката

Билката съдържа до 0,4 % етерично масло (Oleum pini), витамин С и др.


Лечебно действие и приложение

Прилага се при бронхит, туберкулоза, бронхиектазии, подагра[3]. Прави се отвара: 100 грама връхчета врат в 2,5 литра вода до получаване на 0,5 литър; след прецеждане още гореща към нея се прибавят 250 грама небет-шекер, а след изстиване - същото количество мед. Пие се по 1 кафеена чашка 3 пъти преди ядене[4]. Може да се приготви и боров мед чрез варене на връхчетата във вода при съотношение 90 броя на литър вода до омекване; след 24 часа към прецедения извлек се добавя захар (1 кг на 3 водни чаши извлек) и сместа ври до получаване на подходяща гъстота. Приемат се по 2 супени лъжици на гладно[5].


Дървесина

Дървесината на Белия бор има широко ядро и жълто-бяла беловина. При прясно отсечените стъбла разликата в оцветяването на ядрото и беловината е незначителна, но вследствие на окисляването по-късно ядрото потъмнява и придобива червено-кафяв цвят. Тя е средно тежка (520 kg/m3), съдържа смола и притежава много добри физикомеханични свойства. Поради резкия преход между пролетната и лятната дървесина годишните пръстени са добре очертани[6].Вижте също

Разпознаване (определяне) на видовете от род Бор (Pinus), които са естествено разпространени в България

Как да разпознаем (различим) ела, смърч, бор?

Дърветата в България

Храстите в България

Растенията подредени по окраската на цвета

Опрашването на цветовете при орхидеите от род Пчелица (Ophrys) или какво е сексуална измама в света на Орхидеите?

Природни местообитания от мрежата НАТУРА 2000 в България


Източници на информация

[1] Александър Ташев & Илияна Илиева. 2017. Латинско-български ботанически речник, издателство "Матком", София.

[2] Делипавлов & кол., 2003. Определител на растенията в България. Аграрен университет. Пловдив.

[3] Митрев, Н. 1999. Здраве без инжекции. Пловдив.

[4] Митрев, Н. 1999. Здраве без инжекции. Пловдив.

[5] Митрев, Н. 1999. Здраве без инжекции. Пловдив.

[6] Юруков, Ст. 2003. Дендрология. Издателска къща при ЛТУ. София.


Pinus sylvestris in English

Еволюционната теория е лъжа!


Абортът е убийство!


© 2007 - 2020 BGflora.net