Бъзак

Sambucus ebulus

Снимки

Sambucus ebulus Sambucus ebulus Sambucus ebulus Sambucus ebulus Sambucus ebulus Sambucus ebulus
снимка 1 снимка 2 снимка 3 снимка 4 снимка 5 снимка 6
Особености на вида
Български наименованияБъзак, Тревист бъз, бъзе, бъзовляк, бъзуняк, ниско бъзе [Асенов, Ив. & кол. 1998. Билкосъбиране]
Латинско наименованиеSambucus ebulus L. - чете се "самбукус ебулус"
Природозащитен статут и заплахиВидът НЕ е защитен от Закона за биологичното разнообразие.
Описание и разпознаванеМногогодишно тревисто растение с дълго, пълзящо, силно разклонено коренище. Стъблото изправено, 1-2 m високо, набраздено, в горната част разклонено, с мека бяла сърцевина. Листата са срещуположно разположени, нечифтоперести с 5-13 продълговати до продълговато ланцетни заострени и напилени литсчета. Цветовете с бяло, 5-делно, звънчевидно венче, по-рядко розово отвън; събрани в щитовидни съцветия. Плодът е сферичен, 5-6 mm в диаметър, тъмносин до черновиолетов, сочен с 3 костилки, дълги до 3 mm [Асенов & кол., 1998]. Цъфти през месеците май-август [Делипавлов & кол., 2003].
МестообитаниеПо изоставени места като бурен край селища, пътища, жп линии, край реки и като плевел [Асенов & кол., 1998].
Разпространение в БългарияУстановен е в цялата страна [Делипавлов & кол., 2003].
ЗначениеБъзакът е лечебно, плевелно, хранително, багрилно, инсектицидно и медоносно растение [Делипавлов & кол., 2003].
Употребяеми части за лечебни цели (дроги)

Корен от бъзак - Radix Ebuli

Плод от бъзак - Fructus Ebuli

Време и начин на бране на дрогите

Корени от бъзак - събират се през есента (октомври - ноември) след узряване на плодовете. Изкопават се с копач. Изтръскват се от пръстта и с нож се изрязват надземните части и дребните странични коренчета. Да се внимава да не се наранят корените, защото почерняват при сушене [Асенов & кол., 1998].

Плодове от бъзак - събират се през лятото (август-септември) при пълното узряване на плодовете, когато са придобили характерното тъмносиньо обагряне. Събирането се извършва като с нож или овощарска ножица се отрязват съплодията с част от общата дръжка до 1 cm. Поставят се рехаво в амбалаж не позволяващ запарването им [Асенов & кол., 1998].

Първична преработка на дрогите

Корен от бъзак - събраната билка се почиства от примеси, загнили и повредени от вредители корени, Измива се с течаща вода и се нарязва на късове дълги 8-10 cm. След отцеждането им по-дебелите корени се разцепват по дължина на две или четири части за по-бързо изсушаване. Сушат се в добре проветрени помещения, под навеси или на открито. Разстилат се на пласт с дебелина до 3-5 cm. Корените са изсушени, когато при огъването им в най-дебелата им част се чупят [Асенов & кол., 1998].

Плод от бъзак - събраните плодове се почистват от примеси и повредени плодове. Сушат се в много добре проветрени помещения, под навеси или на открито. След отделяне на по-голяма част от влагата, плодовете се оронват от съплодията и се досушават на слънце на тънък пласт от 2-4 cm или в сушилня при температура 60-70° C при много добра вентилация. Плодовете са изсушени, когато при разтриване между пръстите не багрят [Асенов & кол., 1998].

Лечебно действие и приложениеПлодовете имат диуретично, антисептично, тонизиращо и слабително действие. Използват се само добре узрелите плодове, които не съдържат токсичния гликозид самбунигрин. В народната медицина дрогата се използва като слабително, потогонно и диуретично средство [Асенов & кол., 1998].

Начало > Семейства > семейство Бъзови > род Бъз > Бъзак

ban

ban

© 2010 BGflora.net

ban