Върбинка

Verbena officinalis

Снимки
Verbena officinalis Verbena officinalis Verbena officinalis Verbena officinalis Verbena officinalis Verbena officinalis
снимка 1 снимка 2 снимка 3 снимка 4 снимка 5 снимка 6
Особености на вида
Българско наименованиеВърбинка, Версин, Върбика, Железник, Лечебна върбинка, Обикновена върбинка
Латинско наименованиеVerbena officinalis L. - чете се "вербена официналис"
Природозащитен статут и заплахиВидът не е защитен. При събиране на растението за лечебни цели не трябва да се изкоренява и трябва да се оставят най-малко 1/3 от растенията с добре развити цветоносни стъбла, за да се осигури семенното размножаване на вида.
Описание и разпознаванеВърбинката е многогодишно тревисто растение. Стъблата са четириръбести, дълги от 30 до 100 cm, изправени, разклонени. Листата са срещуположно разположени, долните са дълбоко пересто наделени, горните са плитко наделени или целокрайни. Цветовете са многобройни, приседнали - без дръжки, разположени в тънки, при плодовете удължени връхни класове. Чашката е дълга 2-2,5 mm, с къси остри зъбци. Венчето е бледорозово или светловиолетово, дълго 4-5 mm, фуниевидно, във връхната част неправилно 5-делно, почти двуустно. Тичинките са 4. Плодът е сух разпадащ се на 4 орехчета. Цъфти май-октомври.
МестообитаниеТревисти места, гори, храсталаци, край пътища и буренливи места.
Разпространение в БългарияВ цялата страна, от 0 до 1600 м. надморска височина.
Общо разпространениеЕвропа и Азия.
ЗначениеЛечебно растение.
Употребяема част за лечебни цели (дрога)Стрък от върбинка - Herba Verbenae.
Време и начин на бране на дрогатаВърбинката се събира по време на цъфтеж. Отрязват се с нож облистените цветоносни стъбла на дължина до 20 cm, измерена от върха на растението. Могат да се събират и зелените и неповредени листа от неотрязаната част и да се прибавят към стръковете [Асенов & кол., 1998].
Първична обработка на дрогатаСъбраните стръкове се сушат разстлани на тънки пластове (5-7 cm) на сянка в проветриви места върху постелки от естествена материя. По време на сушенето се обръщат 1-2 пъти. Стръковете са сухи, когато при огъване се чупят [Асенов & кол., 1998].
Съдържание на дрогатаДрогата съдържа гликозидите вербеналин, вербелин, етерично масло, дъбилни вещества, терпени и др. [Памуков & Ахтарджиев, 1989].
Лечебно действие и приложениеВърбинката има укрепващо действие при изтощение, слабост, нервна и психическа умора, като диуретично средство при задържане на течности в организма, за засилване на млечната секреция при кърмачки [Памуков & Ахтарджиев, 1989].
Начин на приложениеПриготвя се отвара от 2 супени лъжици нарязани стръкове и 0,5 l кипяща вода. Вари се в продължение на 5 минути и след като изстине се прецежда. Приема се по 100 ml отвара преди ядене 4 пъти дневно [Памуков & Ахтарджиев, 1989]. Тази рецепта е примерна, при лечение следвайте предписанията на лекуващия ви лекар.

Начало > Семейства > семейство Върбинкови > род Върбинка > Върбинка

ban

ban

© 2007 BGflora.net

banner