Червен кантарион

Centaurium erythraea

Снимки
Centaurium erythraea Centaurium erythraea Centaurium erythraea Centaurium erythraea
снимка 1 снимка 2 снимка 3 снимка 4
Особености на вида
Български наименованияЧервен кантарион, бабино биле, бабиче, горчивка, китчица, обикновен червен кантарион, трескавиче
Латинско наименованиеCentaurium erythraea Rafin. - чете се "центауриум еритреа"
Природозащитен статут и заплахиВидът не е защитен. При брането на червеният кантарион като билка да се оставят най-малко 1/3 от растенията с добре развити цветоносни стъбла, за да се осигури семенното размножаване на вида и възстановяване на находището.
Описание и разпознаванеДвугодишно тревисто растение. Стъблата изправени, единични или по няколко, голи, високи 10-30 (40) cm, с розетка от листа в основата. Приосновните листа са дълги 0.5-2 cm, яйцевидноланцетни, стъбловите листа са дълги 1,5-3 cm, срещуположно разположени, с линейноланцетна или елипсовидна форма. Цветовете са дълги около 1 cm, събрани в рехави или гъсти щитовидни съцветия; чашката е дълга от 1/2 до 2/3 от дължината на венчето; венчето розово или розово-пурпурно, рядко бяло. Плодната кутийка цилиндрична, по-дълга от чашката. Цъфти през месеците юни - август.
МестообитаниеТревисти места, в храсталаци, край пътища и др.
Разпространение в БългарияУстановен е в цялата страна от 0 до 1500 метра надморска височина.
Общо разпространениеЕвропа, Северна Африка и Азия. Пренесен от човека и в Северна Америка.
ЗначениеЛечебно растение.
Употребяема част (дрога)Стрък от червен кантарион - Herba Centaurii.
Време и начин на бране на дрогата

В началото и по време на цъфтежа на растението. Брането се извършва в сухо време. С остър нож се отрязват облистените цветоносни стъбла на дължина до 20 cm от върха. Стръковете се поставят рехаво, без да се притискат, с цветовете в една посока [Асенов & кол., 1998].

Първична преработка на дрогатаСлед почистване на примеси от други растения, прецъфтели, променени или нападнати от болести стръкове, събраната билка се суши на сянка в проветриви помещения. Не трябва да се сушат на слънце. Стръковете се сушат навързани на китки с по 10-15 броя стръка във всяка китка. Китките се връзват със стъбла от същото растение. Готовите китки се окачват за изсушаване на опънат тел или гвоздеи, рехаво една от друга. Билката е изсушена, когато стъблата и във вътрешната част на китката при огъване се чупят и плодниците на цветовете при стискане не се размазват [Асенов & кол., 1998].
Съдържание на дрогатаСъдържа горчиви гликозиди от групата на секоиридодите и др. [Асенов & кол., 1998].
Лечебно действие и приложениеБилката от червен кантарион има апетитовъзбуждащо и подобряващо храносмилането действие. Използва се като средство за стимулиране отделяне на стомашен, жлъчен и панкретичен сок, при стомашно-чревни, чернодробни и жлъчи заболявания. Понижава температурата при трескови състояния. Използва се под формата на запарка (1 чаена лъжичка в 500 ml вода), която се изпива 3 пъти на ден 1 час преди ядене [Асенов & кол., 1998]. Тези рецепта е примерна, при лечение следвайте предписанията на лекуващия ви лекар.

Начало > Семейства > семейство Тинтявови > род Червен кантарион > Червен кантарион

ban

ban

© 2007 BGflora.net

ban