БЪЛГАРСКАТА ФЛОРА ОНЛАЙН

Бял равнец

Achillea millefolium

Снимки на Бял равнец (Achillea millefolium )

Achillea millefolium Achillea millefolium Achillea millefolium

(Щракнете върху снимките, за да ги видите в по-голям размер)


Български имена

Бял равнец.


Латинско име

Achillea millefolium L. - чете се "ахилеа милефолиум".Природозащитен статут и заплахи

Видът не е защитен, широко разпространен в страната.


Описание и разпознаване

Белият равнец е многогодишно тревисто растение. Стъблото е високо до 50 cm. Листата са двойно до тройно пересто нарязани с линейно заострени листчета. Цветовете събрани в кошнички, които от своя страна са събрани в съставно щитовидно съцветие. Всяка кошничка се състои от 5 периферни бели езичести цвята и до 30 тръбести цветове в централната си част. Цъфти през месеците от май до септември.


Местообитание

Тревисти места, ливади, храсталаци.


Разпространение в България

Установен е в цялата страна - от 0 до 2000 m надморска височина.


Общо разпространение

Северното полукълбо.


Значение

Лечебно растение.


Употребяема част за лечебни цели (билка)

Стръкове от бял равнец - Herba Millefolii и цветни кошнички от бял равнец - Anthodium Achilleae Millefolii.


Време и начин на бране на билката

Кошничките се събират малко преди пълното им разцъфтяване, като се отрязват целите близо до горното им разклонение без стъблената част.

Стръковете се отрязват на 20 cm от върха на стъблото, като вдървенелите стари части се изхвърлят.


Начин на сушене на билката

Билките се сушат 4 - 5 часа на слънце, а след това се доизсушават на сянка или в сушилня при температура до 40°C [Памуков & Ахтарджиев, 1989].


Химичен състав

Съдържа 0,1 - 0,5 % етерично масло (съдържащо азулени), горчивото вещество ахилеин, холин, танини, апигенин, слузни вещества, инулин, аскорбинова киселина и др. Противовъзпалителното действие се дължи главно на дъбилните вещества и етеричното масло [Памуков & Ахтарджиев, 1989].


Лечебно действие и приложение

Билката се прилага като ароматно и горчиво средство за възбуждане на апетита и за засилване на секретите на стомашните жлези при диспепсии и атрофичен гастрит. Повишава съсирваемостта на кръвта, действа кръвоспиращо при кръвоизливи (маточни и бъбречни), хемороиди, кървене на носа и венците, при лечение на рани. Извлеците от белия равнец активизират действието на фибрина, но не водят до образуване на тромби [Памуков & Ахтарджиев, 1989].


Начин на приложение

Билката се прилага под формата на отвара: 1 - 2 супени лъжици се заливат с 400 ml кипяща вода и се вари в продължение на 3 min. Оставя се да кисне 30 min. Извлекът се прецежда и от него се приема 3 пъти дневно по 60 - 120 g (според възрастта) след ядене [Памуков & Ахтарджиев, 1989]. Тази рецепта е примерна, при лечение следвайте предписанията на лекуващия ви лекар.Achillea millefolium in English

Еволюционната теория е лъжа!


Абортът е убийство!


© 2007 - 2016 BGflora.net

ban