Бял трън

Silybum marianum

Снимки
Silybum marianum Silybum marianum Silybum marianum
снимка 1 снимка 2 снимка 3
Особености на вида
Българско наименованиеБял трън
Латинско наименованиеSilybum marianum (L.) Gaertn. - чете се "силибум марианум"
Природозащитен статут и заплахиВидът не е защитен, но е с ограничено разпространение в България.
Описание и разпознаванеЕдногодишно до двугодишно тревисто растение. Стъблото неразклонено или слабо разклонено, високо до 150 cm. Листата са последователно разположени, с бяло мрежовидно жилкуване, с едри, изрязани триъгълни дялове, завършващи с жълтеникави бодли, дълги до 8 mm. Приосновните листа са дълги от 25 до 50 cm, широки 12-25 cm, разположени на дълги дръжки. Цветните кошнички са едри, 2,5-4 cm в диаметър и са разположени единично по върховете на стъблото и разклоненията му. Обвивните листчета на кошничката са разположени в няколко реда, с малки бодли по краищата си и с един по-едър бодил на върха. Всички цветове в кошничката тръбести, пурпурни, рядко бели. Плодовете обратно овални, сплескани, дълги 6-8 mm, на върха си с хвърчилка. Цъфти през месеците от май до август.
МестообитаниеПустеещи места, край пътища и сгради.
Разпространение в БългарияУстановен е в цялата страна 0 до 1000 m надморска височина [Асьов и кол. 2006].
Общо разпространениеЕстествено разпространен е в страните около Средиземно море. Пренесен е от човека и на други места.
ЗначениеЛечебно растение.
Употребяема част (дрога)Плодове от бял трън - Semen Silybi, Fructus Cardii Marianae.
Време и начин на бране

Плодовете се събират при пълното им узряване (август-септември). Кошничките с узрелите семена се очукват и отделените плодове се почисват чрез превяване и пресяване за отстраняване на останали части от кошничките и на хвръчилките.

Съдържание на дрогатаРазлични флавоноиди с общо наименование силимарин и др.
Лечебно действие и приложениеСемената от бял трън съдържат вещества, които имат хепатопротективно действие (предпазват клетките на черния дроб от увреждане). Препаратите съдържащи силимарин се използват при различни увреждания на черния дроб, предизвикани от алкохол, лекарства, вирусни хепатити, отрови и др.
Начин на приложениеДрогата от бял трън не се използва пряко, а от нея се приготвят лекарствени препарати (Карсил и др.).

Начало > Семейства > семейство Сложноцветни > род Бял трън > Бял трън

ban

ban

© 2007 BGflora.net

ban