Обикновен салеп

Orchis morio

Снимки
Orchis morio Orchis morio Orchis morio
снимка 1 снимка 2 снимка 3
Особености на вида
Българско наименованиеОбикновен салеп
Латинско наименованиеOrchis morio L. - чете се "орхис морио".
Природозащитен статут и заплахиВидът не е защитен от закона за биологичното разнообразие, но със заповед на министъра на околната среда и водите е забранено събирането му за търговски и производствени цели.
Описание и разпознаванеМногогодишно тревисто растение. С две подземни грудки. Високо от 10 до 25 см. Всички околоцветни листчета, без устната, събрани шлемовидно в горната част на цвета. Устната на цвета триделна, по-широка отколкото дълга, с къси широки дялове. Шпората на цвета завита нагоре. По време на цъфтеж едната грудка храни растението, поради което е набръчкана (майчина грудка), а от другата, която е сочна, се развива растението през следващата година (дъщерна грудка). Цъфти април - юни.
МестообитаниеЛивади, поляни и храсталаци.
Разпространение в БългарияУстановен е в цяла България при надморска височина от 0 до 1500 м надморска височина.
Общо разпространениеСредна и Южна Европа, Кавказ, Мала Азия, Армения и Иран.
ЗначениеЛечебно и декоративно растение.
Използваема част (дрога)Грудките на салепа - Tubera Salep. Събират се чрез изкопаване, по време на цъфтеж. Използват се дъщерните грудки, които се изчистват и измиват, поставят се за кратко време (3-4 мин.) във вряща вода, след което се сушат при температура 50-60° С [Памуков & Ахтарджиев, 1989].
Химическо съдържаниеГрудките съдържат слузно вещество (около 50%), нишeсте (30%), захароза (11%) и др. [Памуков & Ахтарджиев, 1989]
Лечебно действие и приложениеГрудките имат омекчително и противовъзпалително действие дължащо се на голямото съдържание на слузни вещества. Използва се при възпаления на дихателните пътища, при стомашно-чревни заболявания и др. [Памуков & Ахтарджиев, 1989].

© 2007 BGflora.net

ban