Слез

Malva sylvestris

Снимки
Malva sylvestris Malva sylvestris Malva sylvestris Malva sylvestris Malva sylvestris Malva sylvestris
снимка 1 снимка 2 снимка 3 снимка 4 снимка 5 снимка 6
Особености на вида
Българско наименованиеСлез, Божа ръчица, Горски слез, Камбула, Камиляк, Молоха
Латинско наименованиеMalva sylvestris L. - чете се "малва силвестрис"
Природозащитен статут и заплахиВидът не е защитен.
Описание и разпознаванеДвугодишно, по- рядко едногодишно или многогодишно тревисто растение. Стъблата са дълги от 30 до 80 cm, разклонени, полегнали, изправени или приповдигащи се, разклонени. Листата са последователно разположени, дълги 2-8 cm, широки 2,5-10 cm, закръглено бъбрековидни, назъбени, долните слабо нарязани, горните по-дълбоко 3-7 делни. Цветовете са по няколко в пазвите на листата, едри, 3-4 cm в диаметър; чашката им е двойна - същинската (вътрешната) с 5 листчета, дълги 5-6 mm, сраснали над средата си и външна по-къса с 3 свободни листчета. Венчелистчетата на цветовете 5 свободни, на върха си са дълбоко врязани, дълги 12-30 mm, бледолилави, с по-тъмни надлъжни жилки. Тичинките са многобройни сраснали в тръбица. Плодът е дисковиден, 5-10 mm в диаметър [Китанов, 1987]. Цъфти май-септември.
МестообитаниеТревисти места, край пътища и буренливи места.
Разпространение в БългарияВ цялата страна, от 0 до 1400 м. надморска височина.
Общо разпространениеЕвропа и Азия.
ЗначениеЛечебно, медоносно, фуражно и декоративно растение.
Употребяема част (дрога)

Лист от слез - Folium Malvae.

Цвят от слез - Flos Malvae.

Стрък от слез - Herba Malvae.

Време и начин на бране на дрогите

Листата се берат в сухо време по време на цъфтеж, като се късат с ръка, лист по лист.

Цветовете се берат в сухо време заедно с чашката и с дръжка до 1 cm. Не се събират в торби. Не трябва да се допуска смачкване на цветовете. Не се берат променени, нападнати от болести или прецъфтели цветове.

Стрък от слез се бере по време на цъфтеж. Брането се извършва в сухо време - с остър нож или сърп се отрязва облистеното цветоносно стъбло на дължина 20-25 cm от върха, като към тях се прибавят и листа от неотрязаната част. Набраните стръкове се поставят рехаво, с върховете в една посока в касети, кошове и др. непозволяващи запарване [Асенов & кол., 1998].

Първична обработка на дрогите

Събраните листа от слез се сушат на сянка в проветриви помещения на пласт с дебелина 2-4 cm. При завяхване върховете на листата се обръщат. След това според състоянието им се прави още 1 или 2 преобръщания. Билката е изсушена, когато дръжката на листата при прегъване се чупи.

Цветовете от слез се сушат на сянка на проветриво място. Разстилат се на пласт с дебелина 2-3 cm върху рамки, стелажи и постелки. По време на сушенето, ако се налага, цветовете се обръщат или разбъркват внимателно. Цветовете са изсушени, когато при притискане не се размазва.

Стръковете от слез се сушат на сянка като се разстилат на пласт с дебелина 8-10 cm върху рамки, стелажи или постелки, като се редува връх и основа. След завяхване на горния слой стръковете се обръщат. Билката е суха, когато стъблата при прегъване се чупят [Асенов & кол., 1998].

Съдържание на дрогитеСъдържат слузни вещества, антоцианови гликозиди, дъбилни вещества и др. [Асенов & кол., 1998].
Лечебно действие и приложениеБилката има омекчително, противовъзпалително, слабително, спазмолитично и седативно действие. Използва се при възпалителни заболявания на дихателната и храносмилателната системи (ларингит, остър и хроничен бронхит, бронхиална астма, кашлица, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника и др. Намира и външно приложение при изгаряния, отоци, циреи, акне, колпит и др. [Асенов & кол., 1998].
Начин на приложениеПрилага се под формата на студен извлек или запарка, а външно под формата на лапи [Асенов & кол., 1998]. Запарката се приготвя като 1 супена лъжица дрога кисне 1 час в 400 ml вряла вода. От прецедената течност се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно [Митрев, 1999]. Тази рецепта е примерна, при лечение следвайте предписанията на лекуващия ви лекар.

Начало > Семейства > семейство Слезови > род Слез > Слез

ban

ban

© 2007 BGflora.net

banner