БЪЛГАРСКАТА ФЛОРА ОНЛАЙН

Слез

Malva sylvestris

Снимки на Слез (Malva sylvestris)

Malva sylvestris Malva sylvestris Malva sylvestris Malva sylvestris Malva sylvestris Malva sylvestris

(Щракнете върху снимките, за да ги видите в по-голям размер)


Български имена

Слез, Божа ръчица, Горски слез, Камбула, Камиляк, Молоха.


Латинско име

Malva sylvestris L. - чете се "малва силвестрис".


Природозащитен статут и заплахи

Видът НЕ е защитен от Закона за биологичното разнообразие[1].


Описание и разпознаване

Двугодишно, по- рядко едногодишно или многогодишно тревисто растение. Стъблата са дълги от 30 до 80 cm, разклонени, полегнали, изправени или приповдигащи се, разклонени. Листата са последователно разположени, дълги 2-8 cm, широки 2,5-10 cm, закръглено бъбрековидни, назъбени, долните слабо нарязани, горните по-дълбоко 3-7 делни. Цветовете са по няколко в пазвите на листата, едри, 3-4 cm в диаметър; чашката им е двойна - същинската (вътрешната) с 5 листчета, дълги 5-6 mm, сраснали над средата си и външна по-къса с 3 свободни листчета. Венчелистчетата на цветовете 5 свободни, на върха си са дълбоко врязани, дълги 12-30 mm, бледолилави, с по-тъмни надлъжни жилки. Тичинките са многобройни сраснали в тръбица. Плодът е дисковиден, 5-10 mm в диаметър[1].


Местообитание

Тревисти места, край пътища и буренливи места.


Разпространение в България

В цялата страна, от 0 до 1400 m надморска височина.


Общо разпространение

Европа и Азия.


Значение

Лечебно, медоносно, фуражно и декоративно растение.


Употребяема част (билка)

Лист от слез - Folium Malvae.

Цвят от слез - Flos Malvae.

Стрък от слез - Herba Malvae.


Време и начин на бране на билката

Листата се берат в сухо време по време на цъфтеж, като се късат с ръка, лист по лист.

Цветовете се берат в сухо време заедно с чашката и с дръжка до 1 cm. Не се събират в торби. Не трябва да се допуска смачкване на цветовете. Не се берат променени, нападнати от болести или прецъфтели цветове.

Стрък от слез се бере по време на цъфтеж. Брането се извършва в сухо време - с остър нож или сърп се отрязва облистеното цветоносно стъбло на дължина 20-25 cm от върха, като към тях се прибавят и листа от неотрязаната част. Набраните стръкове се поставят рехаво, с върховете в една посока в касети, кошове и др. непозволяващи запарване[2].


Първична преработка на билката

Събраните листа от слез се сушат на сянка в проветриви помещения на пласт с дебелина 2-4 cm. При завяхване върховете на листата се обръщат. След това според състоянието им се прави още 1 или 2 преобръщания. Билката е изсушена, когато дръжката на листата при прегъване се чупи.

Цветовете от слез се сушат на сянка на проветриво място. Разстилат се на пласт с дебелина 2-3 cm върху рамки, стелажи и постелки. По време на сушенето, ако се налага, цветовете се обръщат или разбъркват внимателно. Цветовете са изсушени, когато при притискане не се размазва.

Стръковете от слез се сушат на сянка като се разстилат на пласт с дебелина 8-10 cm върху рамки, стелажи или постелки, като се редува връх и основа. След завяхване на горния слой стръковете се обръщат. Билката е суха, когато стъблата при прегъване се чупят[3].


Състав на билката

Съдържат слузни вещества, антоцианови гликозиди, дъбилни вещества и др.[4]


Лечебно действие и приложение

Всички билки от Слез имат сходно действие и приложение. Имат омекчително, противовъзпалително, слабително, спазмолитично и седативно действие. Използва се при възпалителни заболявания на дихателната и храносмилателната системи (ларингит, остър и хроничен бронхит, бронхиална астма, кашлица, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника и др.). Спазмолитичният ефект се проявява и върху гладката мускулатура на пикочните канали и може да се използва при уретрит, цистопиелонефрит, задръжка на течности и др. Намира и външно приложение при изгаряния, отоци, циреи, акне, колпит и др.[5].


Начин на приложение

Прилага се под формата на студен извлек или запарка (1 чаена лъжичка билка се залива с 200 ml вода), а външно под формата на лапи[6]. Запарката се приготвя като 1 супена лъжица дрога кисне 1 час в 400 ml вряла вода. От прецедената течност се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно[7]. Тези начини на приложение са примерни, при лечение следвайте предписанията на лекуващия ви лекар.Вижте също

Растенията по нашите улици

Дърветата в България

Храстите в България

Опрашването на цветовете при орхидеите от род Пчелица (Ophrys) или какво е сексуална измама в света на Орхидеите?

Растенията подредени по окраската на цветаИзточници на информация

[1] Китанов, Б. 1987. Разпознаване и събиране на билки. София.

[2] Асенов, Ив., Ч. Гусев, Г. Китанов, Ст. Николов, Т. Петков. 1998. Билкосъбиране. Билер. София.

[3] Асенов & кол.,. 1998. Пос. източник.

[4] Асенов & кол.,. 1998. Пос. източник.

[5] Асенов & кол.,. 1998. Пос. източник.

[6] Асенов & кол.,. 1998. Пос. източник.

[7] Митрев, Н. 1999. Здраве без инжекции. Пловдив.


Malva sylvestris in English

Вижте още страници от нашия сайт


Еволюционната теория е лъжа!


Абортът е убийство!


© 2007 - 2019 BGflora.net