Риган

Origanum vulgare

Снимки
Origanum vulgare Origanum vulgare Origanum vulgare Origanum vulgare Origanum vulgare Origanum vulgare Origanum vulgare
снимка 1 снимка 2 снимка 3 снимка 4 снимка 5 снимка 6 снимка 7
Особености на вида
Българско наименованиеРиган
Латинско наименованиеOriganum vulgare L. - чете се "ориганум вулгаре"
Природозащитен статут и заплахиВидът не е защитен. Препоръчва при бране да се оставят 1/3 от растенията с развити стъбла за да се осигури възобновяването на вида.
Описание и разпознаванеМногогодишно тревисто растение с късо пълзящо коренище и множество изправени, четириръбести стъбла, високи от 30 до 90 cm. Листата са срещуположно разположени, на къси дръжки, с яйцевидна форма, 1-4 cm дълги и 1-2 cm дълги, голи или влакнести, с прозрачни точковидни жлези. Цветовете са събрани в метличести съцветия, разположени са в пазвите на прицветниците, които са виолетови или зелени, припокриват се и са разположени керемидообразно - характерен белег за вида. Венчето е розовочервено, бледорозово или бяло. Тичинките са 4, двете по-дълги излизат над горната устна. Цъфти юни-септември.
МестообитаниеХрасталаци, каменливи места, край пътища и др.
Разпространение в БългарияУстановен е в цялата страна между 0 и 1700 метра надморска височина [Асьов и кол., 2006].
Общо разпространениеЕвропа и Азия.
ЗначениеЛечебно растение и подправка.
Употребяема част (дрога)Стрък от риган - Herba Origani.
Време и начин на бране

Стръковете се събират по време на цъфтеж, като се отрязват на 20 cm от върха, навързват се на китки и се сушат на сянка или в сушилня при температура до 35°C [Памуков & Ахтарджиев, 1989].

Съдържание на дрогатаРиганът съдържа етерично масло, дъбилни вещества, витамин С и др. [Асенов & кол., 1998].
Лечебно действие и приложениеРиганът подпомага отхрачването и успокоява кашлицата, действа потогонно при трахеит, остър и хроничен бронхит, коклюш. Премахва спазмите при болки в стомаха и червата и при метеоризъм. Дрогата има и нервноуспокоително действие, както и други приложения [Памуков & Ахтарджиев, 1989].
Начин на приложениеВъншно дрогата се прилага под формата на бани при обриви, лишеи и др. Вътрешно риганът се предписва като запарка. Една-две супени лъжици ситно нарязан риган се запарва с 400 ml кипяща вода. Оставя се да кисне 30 min. От запарката се приема 3 пъти дневно по 60-120 ml според възрастта. [Памуков & Ахтарджиев, 1989]. Тази рецепта е примерна, при лечение следвайте предписанията на лекуващия ви лекар. Растението се употребява и като тонизираща напитка под формата на чай - приготвя се, като една чаена лъжичка дрога с 200 ml вода кипи в продължение на 5 min.
ЗабележкаВидът e изменчив, разделя се на различни подвидове и вариетети, някои от тях са с аромат подобен на чубрица и се използват за подправка.

Начало > Семейства > семейство Устноцветни > род Риган > Риган

© 2007 BGflora.net

ban