БЪЛГАРСКАТА ФЛОРА ОНЛАЙН

Ранилист

Betonica оfficinalis

Снимки на Ранилист (Betonica оfficinalis)

Betonica оfficinalis Betonica оfficinalis Betonica оfficinalis Betonica оfficinalis Betonica оfficinalis

(Щракнете върху снимките, за да ги видите в по-голям размер)


Български имена

Ранилист, Лечебен ранилист, Рошовина, Хайдушка билка, Червен вятър.


Латинско име

Betonica оfficinalis L. - чете се "бетоника официналис".


Природозащитен статут и заплахи

Видът НЕ е защитен от Закона за биологичното разнообразие, но на основание на чл. 10, ал. 1, 2 и 3 от Закона за лечебните растения и поради ограничените запаси, през последните години, със заповед на министъра на околната среда и водите, се налагат ограничения на събираните количества от растението, извън тези за лични нужди. Съгласно разпоредбите на Закона за лечебните растения: "билки за лични нужди" за корени и коренища са до 1 kg билка в свежо състояние, събрана от едно лице в рамките на един ден[1][2].

При събиране на корени за билка, трябва да се оставят не по-малко от половината (1/2) от добре развитите растения, за да се осигури размножаването на вида. Изкопаните коренища, които са по-тънки от 5 mm да се заравят отново в почвата. Следващото събиране в същото находище се допуска най-малко след 3 години в зависимост от състоянието на възстановяване. Не трябва да се изваждат коренища от растението в райони, където се среща рядко или е представено с единични екземпляри[3].


Описание и разпознаване

Ранилистът е многогодишно тревисто растение с хоризонтално коренище. Стъблото е изправено, от 30 до 80 сантиметра високо, четириръбесто, просто, по-рядко в зоната на съцветието разклонено, влакнесто. Листата са цели удължено яйцевидни, в основата сърцевидни, по ръба закръглено назъбени, от 4 до 12 сантиметра дълги и от 2 до 5 см широки. Приосновните листа са с дълги дръжки, обикновено събрани в розетка. Стъбловите листа са две-три двойки, с къси дръжки, а най-горните листа са приседнали (без дръжки). Цветовете са събрани на върха на стъблото в сближени прешлени, образуващи цилиндрично класовидно съцветие. Чашката е 6-7 мм дълга, зъбците ѝ два пъти по-къси от тръбицата, с осил на върха. Венчето е яркочервено до розово, двуустно. Горната устна плоска или слаба изпъкнала, цяла; долната устна триделна, с много по-голям среден дял. Тичинките са четири. Плодът е сух, разпадащ се на четири кафяви, тристенни орехчета, до 3 милиметра дълги[4]. Цъфти през месеците юни - август.


Местообитание

Ливади, тревисти места, в храсталаци и редки гори[5].


Разпространение в България

В цялата страна от морското равнище докъм 1400 метра надморска височина[6].


Значение

Ранилистът е лечебно, багрилно, хранително и медоносно растение[7].


Употребяем част за лечебни цели (билка)

Коренище от Ранилист - Rhizoma Betonicae[8].


Време и начин на бране на билката

Коренищата от Ранилист се събират през есента (септември-октомври), когато надземните части завяхват и отмират. Изкопават се с права лопата или копач. Изтръскват се от пръстта, надземната част се изрязва с нож и се пренасят в торби за преработка[9].


Първична обработка на билката

Събраните коренища се измиват бързо в течаща вода и се отцеждат. Не трябва да се оставят продължително време във вода, за да не се извлекат биологично активните вещества. Нарязват се на късове с дължина между 5 и 15 cm и се разстилат на пласт с дебелина 5-7 cm върху рамки или в проветриви помещения, под навеси или на открито. Билката е суха, когато корените и коренищата при огъване се чупят[10].


Химичен състав

Коренищата съдържат пиролидинови алкалоиди, танини, сапонини, етерично масло, смоли и други[11].


Лечебно действие и приложение

Билката от Ранилист притежава регенеративно (ранозаздравяващо), антисептично, спазмолитично, апетитовъзбуждащо и седативно действие. Използва се при стомашно чревни заболявания, възпаление на бъбреците, главоболие, виене на свят, сърдечна невроза, невраглии, хистерия и др. Прилага се под формата на отвара (1 супена лъжица се залива с 500 ml вода и се вари 5 минути). Пие се по 1 винена чаша 2-3 пъти дневно[12].Вижте също

Дърветата в България

Храстите в България

Растенията подредени по окраската на цвета

Природни местообитания от мрежата НАТУРА 2000 в България


Източници на информация

[1] Закон за биологичното разнообразие.

[2] К. Методиев.

[3] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.

[4] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.

[5] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.

[6] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.

[7] Делипавлов & кол., 2003. Определител на растенията в България. Аграрен университет. Пловдив.

[8] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.

[9] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.

[10] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.

[11] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.

[12] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.


Betonica оfficinalis in English

Еволюционната теория е лъжа!


Абортът е убийство!


© 2018 BGflora.net

ban