Сапунче

Saponaria officinalis

Снимки
Saponaria officinalis Saponaria officinalis Saponaria officinalis Saponaria officinalis
снимка 1 снимка 2 снимка 3 снимка 4
Особености на вида
Български наименованияСапунче, белонога, лечебно сапунче, раки-сапун, сапуниче
Латинско наименованиеSaponaria officinalis L. - чете се "сапонариа официналис"
Природозащитен статут и заплахиВидът не е защитен. При брането на сапунчето като билка да се оставят най-малко 1/3 от растенията, за да се осигури семенното размножаване на вида и възстановяване на находището [Асенов & кол., 1998].
Описание и разпознаванеМногогодишно тревисто растение с дебел червеникав корен. Стъблата по няколко, възходящи или изправени, голи, високи 30-90 cm, в горната си част разклонени. Листата са разположени срещуположно, продълговати до ланцетни, целокрайни, заострени, с 3 жилки, дълги 5-12 cm, към основата стеснени в къса дръжка или приседнали. Цветовете с дръжка, по 1-2 в пазвите на най-горните листа и образуващи на върха на стъблото и разклоненията меличести съцветия. Чашката сраснала, тръбеста, дълга около 20 mm, с 5 зъбеца. Венчето бяло до розово, образувано от 5 свободни листчета, дълги около 1 cm, с овална, слабо двуделна горна част, с удължена тясна долна част - нокът, с два израстъка при основата им. Тичинките 10. Яйчникът е горен с 2 стълбчета. Плодът е яйцевидна многосеменна кутийка. Цъфти през месеците юни - септември. [Китанов, 1987]
МестообитаниеТревисти места, в храсталаци, край пътища и огради и др.
Разпространение в БългарияУстановен е в цялата страна от 0 до 1400 метра надморска височина [Китанов, 1987].
Общо разпространениеЕвропа, Северна Африка и Азия. Пренесен от човека и на други места.
ЗначениеЛечебно растение.
Употребяеми части (дроги)

Корен от сапунче - Radix Saponariae rubrae

Стрък от сапунче - Herba - Saponariae [Асенов & кол., 1998]

Време и начин на бране на дрогата

Корен от сапунче - През есента (септември - октомври) след узряване на семената. Изкопават се с права лопата или копач корените на добре развити растения.

Стрък от сапунче - През лятото по време на цъфтеж. С нож или сърп се отрязват връхните части на облистените цветоносни стъбла с дължина до 25 cm [Асенов & кол., 1998].

Първична преработка на дрогата

Корен от сапунче - Събраните корени се измиват бързо в течаща вода. След отцеждане се нарязват на късове с дължина 20-25 cm. Сушат се на пласт в сухи и проветриви помещения.

Стрък от сапунче - Сушат се на пласт с дебелина до 6 cm в силно проветриви помещения [Асенов & кол., 1998].

Съдържание на дрогатаСъдържа тритерпенови сапонини и др. [Асенов & кол., 1998].
Лечебно действие и приложениеБилките от сапунче имат отхрачващо, диуретично, потогонно и слабително действие. Използват се при бронхити и други заболявания на дихателната система, съпровождащи се с гъсти бронхиални секрети и мъчителна кашлица [Асенов & кол., 1998]. Растението е отровно! Да се използва само по лекарско предписание и под лекарски контрол.

Начало > Семейства > семейство Карамфилови > род Сапунче > Сапунче

ban

ban

© 2008 - 2014 BGflora.net

ban