БЪЛГАРСКАТА ФЛОРА ОНЛАЙН

Глухарче

Taraxacum officinale

Снимки на Глухарче (Taraxacum officinale)

Taraxacum officinale Taraxacum officinale Taraxacum officinale Taraxacum officinale Taraxacum officinale Taraxacum officinale Taraxacum officinale

(Щракнете върху снимките, за да ги видите в по-голям размер)


Български имена

Глухарче, Радика, Капикос.


Латинско име

Taraxacum officinale L. - чете се "тараксакум официнале".


Руколата глухарче ли е?

Съществува погрешно мнение, че Руколата (с латинско име Eruca sativa) е Глухарче. Всъщност Руколата НЕ е Глухарче - тя е съвсем различно едногодишно хранително растение, което дори не е в едно семейство с Глухарчето. Глухарчето е от семейство Сложноцветни, а Руколата от семейство Кръстоцветни.


Природозащитен статут и заплахи

Глухарчето НЕ е защитен вид от Закона за биологичното разнообразие. Широко разпространено растение.


Описание и разпознаване

Глухарчето е многогодишно тревисто растение. При повреждане на растението от наранените места изтича млечнобял сок. Коренът прав, обикновен неразклонен, дълъг 20-60 cm. Листата са разположени при основата на стъблото; събрани в розетка; голи или слабо влакнести; назъбени, дълбоко вълновидно нарязани, пересто разсечени или разделени. Цветовете са само езичести и са събрани в съцветие кошничка. Обвивката на кошничката е от линейно-ланцетни листчета, като външните са завити надолу. Плодовете са продълговати, дълги 3-4 mm, в горната си част имат коронка от зъбци и носче с хвърчилка от бели власинки. Цъфти от март до ноември.


Местообитание

Тревисти места - ливади, поляни, паркове; край пътища; пустеещи места и др.


Разпространение в България

Расте в цялата страна, достига до 2500 m надморска височина.


Общо разпространение

Космополит - разпространен е в целия свят.


Значение

Лечебно и хранително растение. Често се явява плевел в затревени площи в паркове и градини.


Употребяема част за лечебни цели (билка)

Най-често за билка се използва корен от Глухарче - Radix Taraxaci.


Време за бране на билката

През втората половина на лятото и началото на есента, когато листата започват да увяхват и отмират. В южните части на страната изваждането на корените може да се извърши и през късна есен и зимата. Корените могат да се събират и пролетта преди започване развитието на растенията, но за предпочитане е есенното им изваждане[1].


Начин на бране на билката

Корените се изкопават поединично с копачка или се събират след изораване на ниви, ливади и люцерни. Да се внимава корените да не се наранят, защото при сушене почерняват. Извадените корени се изтръскват от пръстта, след което с остър нож се изрязват надземните части заедно с кореновата шийка, края на корена и страничните тънки коренчета[2].


Първична преработка на билката

Събраните корени се сушат на пластове на проветриво и сухо място, като в зависимост от условията се разбъркват и преобръщат 1-2 пъти. Корените са изсушени, когато при огъване в най-дебелият си край се чупят[3].


Съдържание на билката

Билката съдържа тараксацин, танини, слузести вещества, инулин[4].


Лечебно действие и приложение

Билката от Глухарче действа жлъчогонно, холеретично, диуретично, лаксативно и антиревматично. Използва се за стимулиране секрецията и тонуса на храносмилателната система, при чернодробни и жлъчни заболявания, при депресия, за засилване на апетита и като диуретично средство[5].


Начин на приложение

Прилага се под формата на извлек: 2 чаени лъжички надробени корени се заливат в 250 ml студена вода и престояват 8 часа, изпива се на глътки за един ден[6]. Друго приложение е чрез запарка: 2 чаени лъжички нарязани корени киснат 30 минути в 250 ml вряла вода; прецедената течност се изпива вечер преди сън[7]. Тези рецепти са примерни, при лечение следвайте предписанията на лекуващия ви лекар.Бележки

Като билки, със същото действие както и корените, се събират и стрък с корен от Глухарче - Herba cum radicibus Taraxaci, стрък от Глухарче - Herba Taraxaci и лист от Глухарче - Folium Taraxaci. Свежите млади листа на глухарчето се използват за храна под формата на салата.


Източници на информация

[1] Асенов, Ив., Ч. Гусев, Г. Китанов, Ст. Николов, Т. Петков. 1998. Билкосъбиране. Билер, София.

[2] Асенов, Ив., Ч. Гусев, Г. Китанов, Ст. Николов, Т. Петков. 1998. Билкосъбиране. Билер, София.

[3] Асенов, Ив., Ч. Гусев, Г. Китанов, Ст. Николов, Т. Петков. 1998. Билкосъбиране. Билер, София.

[4] Митрев, Н. 1999. Здраве без инжекции. Пловдив.

[5] Асенов, Ив., Ч. Гусев, Г. Китанов, Ст. Николов, Т. Петков. 1998. Билкосъбиране. Билер, София.

[6] Асенов, Ив., Ч. Гусев, Г. Китанов, Ст. Николов, Т. Петков. 1998. Билкосъбиране. Билер, София.

[7] Митрев, Н. 1999. Здраве без инжекции. Пловдив.


Taraxacum officinale in English

Еволюционната теория е лъжа!


Абортът е убийство!


© 2007 - 2022 BGflora.net