БЪЛГАРСКАТА ФЛОРА ОНЛАЙН

Решетка

Carlina acanthifolia

Снимки на Решетка (Carlina acanthifolia)

Carlina acanthifolia Carlina acanthifolia Carlina acanthifolia Carlina acanthifolia Carlina acanthifolia Carlina acanthifolia Carlina acanthifolia Carlina acanthifolia

(Щракнете върху снимките, за да ги видите в по-голям размер)


Български имена

Решетка, Безстъблена решетка.


Латинско име

Carlina acanthifolia All. - чете се "карлина акантифолиа".


Природозащитен статут и заплахи

Видът НЕ е защитен от Закона за биологичното разнообразие, но на основание на чл. 10, ал. 1, 2 и 3 от Закона за лечебните растения и поради ограничените запаси, през последните години, със заповед на министъра на околната среда и водите, се налагат ограничения на събираните количества от растението, извън тези за лични нужди. Съгласно разпоредбите на Закона за лечебните растения: "билки за лични нужди" за корени и коренища са до 1 kg билка в свежо състояние, събрана от едно лице в рамките на един ден[1][2].

Не трябва да се събират млади растения, които не са цъфтели през лятото. Те имат тънки корени и изваждането им води до унищожаване на находището. Да се оставят 1/2 от растенията с добре развити кошнички за естествено размножаване. Следващото събиране от използвано вече находище се допуска най-малко след 3 години в зависимост от степента на възстановяване. Не трябва да се изваждат корени от Решетка в райони, където видът се среща рядко или е представен с единични екземпляри[3].


Описание и разпознаване

Двугодишно, по-рядко многогодишно, безстъблено, тревисто растение с дебел, месест, цилиндричен, вертикален, до 1 метър дълъг, жълтокафяв корен. Листата са дълги 10-30 cm, широки 6-15 cm, дълбоко пересто нарязани, бодливо назъбени, разположени в приземна розетка около цветната кошничка (Снимка 1) Цветната кошничка е единична, едра, от 5 до 12 cm в диаметър, приседнала в средата на листната решетка. Външните ѝ обвивни листчета са листовидни, ланцетни, с къс бодил; средните дълги 3-5 cm жълтеникави, линейни, а вътрешните - дълги, разперени и заострени, лимоненожълти; съцветното легло е плоско, покрито с четинки. Цветовете са многобройни, двуполови, търбести, бледожълти в началото, а по-късно червеновиолетови. Плодосемките са продълговати, влакнести, с хвърчилка от перести власинки. Цъфти юни-септември[4].


Местообитание

Сухи тревисти места, каменливи поляни и склонове, предимно в планините от 800 докъм 2000 метра надморска височина[5].


Разпространение в България

Установен е в цялата страна[6].


Значение

Решетката е лечебно растение[7].


Употребяема част за лечебни цели (билка)

Корен от решетка - Radix carlinae[8].


Време и начин на бране на билката

Корените от решетка се събират в края на лятото и през есента (септември-октомври) след узряване на плодосемките. Изкопават се с копач или друг подходящ инструмент. Изтръскват се от пръстта, надземната част се изрязва с нож и се пренася в торби до преработвателния пункт[9].


Първична обработка на билката

Събраните корени се измиват бързо в течаща вода и се оставят да се изцедят. Нарязват се на късове с дължина 10-15 cm. За по-бързо сушене, по-дебелите се нацепват на дължина. Поставят се за сушене на тънък (2-4 cm) пласт върху рамки или други постелки в силно проветриви помещения. При използване на сушилня, температурата не трябва да бъде по-висока от 35° C[10].


Химичен състав

Корените от решетка съдържат до 2% етерично масло с кафяв цвят, дъбилни вещества, смоли, до 20% инулин, съсирващ ензим и др. Изолирано е вещество от групата на полиацетилените (полиини) - карлинаоксид с антибиотична активност[11].


Лечебно действие и приложение

Билката от решетка притежава диуретично и противовъзпалително действие. Диуретичният ефект вероятно се дължи на високото съдържание на инулин и на етеричното масло. Експериментално е установено, че има и добре изразено хоптензивно действие. Под формата на отвара, водно-алкохолен извлек или на прах се прилага вътрешно при стомашно-чревни разстройства от различен произход и възпалени хемороиди, като средство за лечение на отоци, чрез увеличаване отделянето на течности и при възпалителни процеси на пикочоотделителните пътища. Външно и вътрешно се използва също при кожни обриви, инфектирани рани и фурункулоза[12].


Народни имена

За същия вид са (били) известни и следните имена от различни краища на България: Бутрак (Троян); Бутраче (Ловчанско); Вилино сито; Голия; Дива зелка; Див кучан (Широка лъка, Девинско); Голяма решетка; Лугачка; Мереметка (Трън); Ръ̀шетка (Благоевград); Ръшѐтка; (Панагюрище, с. Бобища, Костурско); Шереметка (Трънско, Кюстендилско, Искрецко); Ябълки (с. Буново, Софийско); Тръ̀нова гулѝя (Копривщица)[13].

Имената "решетка" и "вилино сито" произлизат от това, че в миналото от цветните главички на растението, след като премахвали покривните листенца, овчарите правели сито за прецеждане на вода за пиене (в миналото на ситото са казвали още и решетка)[14].Вижте също

Дърветата в България

Храстите в България

Растенията подредени по окраската на цвета

Природни местообитания от мрежата НАТУРА 2000 в България


Източници на информация

[1] Закон за биологичното разнообразие.

[2] К. Методиев.

[3] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.

[4] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.

[5] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.

[6] Делипавлов & кол., 2003. Определител на растенията в България. Аграрен университет. Пловдив.

[7] Делипавлов & кол., 2003. пос. източник.

[8] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.

[9] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.

[10] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.

[11] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.

[12] Асенов, Ив. и кол. 1998. Билкосъбиране. Билер.

[13] Б. Давидов, А. Явашев, Б. Ахтаров, 1939. Материали за български ботанически речник, София.

[14] Б. Давидов, А. Явашев, Б. Ахтаров, 1939. Материали за български ботанически речник, София.


Carlina acanthifolia in English

Еволюционната теория е лъжа!


Абортът е убийство!


© 2013 - 2018 BGflora.net

ban