Лютива тлъстига

Sedum acre

Снимки
Sedum acre Sedum acre Sedum acre Sedum acre Sedum acre Sedum acre
снимка 1 снимка 2 снимка 3 снимка 4 снимка 5 снимка 6
Особености на вида
Българско наименованиеЛютива тлъстига
Латинско наименованиеSedum acre L. - чете се "седум акре"
Природозащитен статут и заплахиВидът не е защитен. При събиране на растението за лечебни цели да се оставят поне 1/3 от растенията с развити цветоносните стъбла, за да се осигури семенното размножаване на вида [Асенов & кол., 1998]
Описание и разпознаванеМногогодишно тревисто растение с тънко, разклонено коренище с къси отчасти подземни издънки. Стъблата са разклонени от основата, полегнали или възходящи и са два типа: цветоносни - носещи цветовете и стерилни - без цветове. Цветоносните стъбла са възходящи или изправени, 5-15 cm високи, голи, разклонени. Листата на цветоносните стъбла са последователни, раздалечени, 2-5 mm дълги и 2-3 mm широки, яйцевидни, месести; върху стерилните стъбла листата са плътно, керимидообразно наредени. В основата на цветоносните стъбла се запазват изсъхнали ципести листа. Цветовете са 5 делни събрани във връхни съцветия. Венчелистчетата са 5 дълги от 5 до 10 mm, златистожълти. Тичинките 10, малко по-къси от венчето. Цъфти май-август [Асенов & кол., 1998].
МестообитаниеКаменисти и скалисти места.
Разпространение в БългарияУстановен е във всички флористични райони. От 0 до 2000 метра надморска височина [Делипавлов & кол., 2003].
Общо разпространениеЕвропа, Югозападна Азия и Северна Африка [Вълев, Ст. 1970. Семейство Дебелецови-Crassulaceae В: Флора на Н.Р.България, том ІV, София].
ЗначениеРастението е лечебно, декоративно, медоносно и отровно [Делипавлов & кол., 2003].
Употребяема част за лечебни цели (дрога) Стрък от лютива тлъстига - Herba Sedi acris
Време и начин на бране на дрогата Стръковете от лютивата тлъстига се събират от средата на пролетта до края на лятото по време на цъфтеж. Брането се извършва в сухо време, след вдигане на росата, най-добре в сутрешните часове, когато съдържанието на биологично активни вещества е най-високо. С нож или ножица се отрязва цялата надземна част, като се внимава да не се изтръгне коренището. При брането да не се пипат очите, носът и други нежни части на кожата и тялото, защото свежия сок от растението може да предизвика възпаление [Асенов & кол., 1998].
Първична обработка на дрогата Билката се суши в силно проветриви помещения или под навеси. Стръковете се разстилан на много тънък пласт (1-2 cm). Стръковене и листата са с високо водно съдържание и сушенето става бавно. През първата седмица билката се обръща всеки ден, след това обръщанията се разреждат в зависимост от състоянието на билката и времето. Материала е изсушен, когато листата при стриване не се размазват [Асенов & кол., 1998].
Лечебно действие и приложение на дрогатаЛютивата тлъстига има хипотензивно и общоукрепващо действие [Асенов & кол., 1998]. Поради отровността на растението да се използва само по лекарско предписание и под лекарски контрол!

Начало > Семейства > семейство Дебелецови > род Тлъстига > Лютива тлъстига

© 2008 BGflora.net

banner